یکی از انواع مارکتینگ، بازاریابی با استفاده از محتوای ویروسی است. محتوای ویروسی اصطلاحی است برای توصیف محتوایی که بهسرعت در سراسر اینترنت پخش میشود و توجه زیادی را به خود جلب میکند. چنین محتوایی اغلب در قالب ویدیویی است، اما متون، تصاویر و اینفوگرافیکها نیز پتانسیل ویروسی شدن را دارند. ما در این مقاله محتوای وایرال را دقیق بررسی خواهیم کرد.
محتوای ویروسی چیست؟
محتوای ویروسی هر محتوای آنلاینی است که به دلیل اشتراکگذاری و قرار گرفتن در معرض شبکههای اجتماعی، وبسایتهای خبری، خبرنامههای ایمیلی و موتورهای جستجو مورد توجه و آگاهی تعداد زیادی از افراد قرار گیرد.
در دنیای تجارت رقابتی کنونی، صاحبان هر کسبوکاری به روشهای متفاوتی برای ارتقای بیزینس خود در سطح جهانی فکر میکنند. یکی از راهبردهای بازاریابی در دسترس، آشنا و موفق، بازاریابی ویروسی است. مفهوم بازاریابی ویروسی از بازاریابی دهان به دهان میآید. اصطلاح بازاریابی ویروسی توسط استیو ژوروتسون در سال 1997 برای توضیح برنامه بازاریابی ارجاعی انحصاری تولید شده توسط Hotmail، از اولین ایمیلهای رایگان، شکل گرفت.
دلایل ویروسی شدن محتوا
محتوا به دلایل مختلف ویروسی میشود. سرگرم کننده بودن یک ویژگی مشترک در انواع محتوای ویروسی است. از علتهای دیگر میتوان به سودمندی، افزایش اطلاعات، شایستگی هنری و شوک کننده بودن محتوا اشاره کرد. یکی دیگر از عوامل محرک محتوای ویروسی، مخاطبان و شهرت اشتراکگذار است.
اینفلوئنسرهای اجتماعی حضور آنلاین خود را در شبکههای مختلف و با دنبال کنندههای زیاد ایجاد کردهاند و در بین فالوورهای خود بسیار تأثیرگذار هستند. علت ارزشمندی اینفلوئنسرها برای هرکسی که میخواهد محتوای ویروسی داشته باشد در توانایی آنها در دسترسی به تعداد زیادی از افرادی است که به نظراتشان اعتماد دارند.
چه محتوایی وایرال میشود؟
اینکه چه نوع محتوایی پتانسیل تبدیل شدن به یک محتوای ویروسی را دارد بسیار قابلبحث است. یکی از عوامل مهم ویروسی شدن، ارتباط موضوع محتوای ویروسی و گروه هدف است. اما چندین عوامل دیگر نیز وجود دارند:
مطالعات نشان میدهد که محتوای دارای بار احساسی به هر شکلی توجه زیادی را به خود جلب میکند و بنابراین اغلب در رسانههای اجتماعی share میشود. علاوه بر این، محتوای بسیار سرگرمکننده یا مفید نیز پتانسیل ویروسی شدن را دارد.
Single Grain عوامل موفقیت برای محتوای ویروسی را اینگونه بیان میکند:
- عنوان چشم نواز
- تمرکز روی یک موضوع کلیدی
- ارزش برای کاربران
- محتوای شگفت انگیز
طبق یک مطالعه توسط BuzzSumo، متون دارای تصویر بیشتر از محتوای غیر مصور در اینترنت دستبهدست میشوند و همراه با متن، فهرستها نیز پتانسیل زیادی برای ویروسی شدن دارند. در ادامه نقش این موارد در ایجاد محتوای ویروسی را کاملتر بررسی میکنیم.
چطوری محتوای خود را وایرال کنید؟
بازاریابی محتوا مدتی است که بسیار مشهور شده است. هر سازنده محتوا به امید اینکه یک شبه محبوبیت زیادی پیدا کند، به دنبال آمار بالا در شبکههای اجتماعی است. با توجه به اینکه تقریبا 90 درصد استارتاپها از تکنیکهای بازاریابی محتوا برای تبلیغ محصولات و خدمات خود در اینترنت استفاده میکنند، بر کسی پوشیده نیست که رقابت در اینجا بسیار سخت است.
از لحظهای که محتوا ویروسی میشود، برند شما را به مخاطبان کاملاً جدیدی معرفی میکند که از طریق کانالهای سنتی بازاریابی غیر قابل دسترسی هستند. این محتوا میتواند یک ویدیوی یوتیوب، پست وبلاگ، توییت یا تقریباً هر محتوای دیگری باشد که مشاهده و به اشتراک گذاشته میشود و مردم درباره آن صحبت میکنند.
در این مقاله ما به شما کمک میکنیم که محتوای ویروسی خود را مهندسی کنید!
روشهای تولید محتوای ویروسی
این 13 روش محتوای شما را در مسیر ویروسی شدن هدایت میکند:
1. بهینهسازی محتوا برای موتور جستجو (سئو)
بدون شک، موتورهای جستجو پایدارترین و بهترین ترافیک را به وبسایتها ارائه میکنند. بنابراین، برای اینکه محتوای خود را ویروسی کنید، کلمات کلیدی بالقوه ویروسی و کم رقابت را شناسایی کنید و سپس محتوای خود را برای این کلمات بهینه کرده و سئو سایت خود را تقویت کنید.
2. تمرکز روی عنوان محتوا
عنوانها بسیار مهم هستند و وایرال کردن متن با انتخاب عنوان درست، کار سختی نخواهد بود. طبق گفتههای CopyBlogger، حدود 80 درصد از بازدیدکنندگان عنوان محتوای شما را میخوانند، و تنها 20 درصد بقیه مقاله را خواهند خواند. برای مثال استفاده از اعداد در عنوانها، 36 درصد احتمال کلیک کاربر را افزایش میدهد.
3. قابلیت کامنت گذاری روی محتوا
نظر دادن مخاطبین نه تنها خوب است، بلکه برای حفظ ارتباط شما با آنها و زنده نگه داشتن محتوا ضروری است. گفته میشود که اگر وبلاگی اجازه نظر دهی ندارد، به اندازه کافی خوب نیست. علاوه بر این، وقتی صحبت از محتوای اطلاعاتی به میان میآید، میتوانید با توجه به نکات و پیشنهادهای خوانندگان، از نظرات برای بهبود کیفیت محتوای موجود یا تولید محتوای آینده استفاده کنید. هر چه پستی مملو از نظرات باشد، آمار اشتراکبیشتری در رسانههای اجتماعی خواهد داشت.
4. استفاده از لیست
همه ما لیستها را دوست داریم. پستهایی مانند «آموزش توییتر مارکتینگ در ۷ گام!» و «با رعایت این 10 نکته به یک نویسنده خوب تبدیل شوید» ما را به خواندن ترغیب میکنند. فهرستها باعث میشوند که اشتراکگذار باهوشتر به نظر برسد، قابلشمارش هستند و معمولاً به حل برخی مشکلات کمک میکنند.
5. برانگیختن احساسات
وقتی یک محتوا به خواننده یا بیننده احساس خاصی میدهد، احتمال بیشتری دارد که آن را در رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارد. انسانها موجودات عاطفی هستند و مطالعهای که بر روی بیش از 500،000 کاربر فیسبوک انجام شد، نشان داد که محتوای مثبت احتمالاً بیشتر از اخبار منفی share میشود.
یک کمپین بازاریابی ویروسی باید بتواند از احساسات مخاطبان هدف بهره ببرد و احساسات مثبتی مانند شادی ایجاد کند. در درازمدت، هدف اصلی شما، صرفنظر از استراتژی مورداستفاده، باید ایجاد ارتباط عمیق با مخاطبان هدفتان باشد. بسته به مخاطب شما، ایجاد یک ارتباط عاطفی میتواند ابعاد مختلفی داشته باشد.
6. شناخت کافی از مخاطبان
اگر کورکورانه محتوا را بدون مخاطب مشخصی ارسال کنید، هدف ویروسی شدن میتواند بهراحتی نابود شود. شما باید از قبل خواننده یا مشتری خود را بشناسید، احساسات و نیاز آنها را شناسایی کنید و محتوای خود را مطابق با آن تولید کنید.
فقط زمانی میتوانید «ارزش» ارائه دهید که بدانید مخاطبان شما واقعاً به چه چیزی اهمیت میدهند. ازجمله راههای شناخت مخاطبین: بررسی رقبا، ایجاد پرسونای مشتری، انجام نظرسنجی و نظارت بر ترافیک وبسایت از طریق Google Analytics است. هنگامیکه شما علایق مخاطب را بهدرستی تعیین کنید، محتوای ویروسی شما رشد خواهد کرد.
7. اشتراک محتوا در زمان مناسب
ترافیکی که به دنبال کسب آن هستید تا حدودی به زمانبندی ارسال محتوا بستگی دارد. بهترین زمان برای به اشتراکگذاری محتوا وقتی است که بیشترین مخاطبان شما آن را ببینند و با آن ارتباط برقرار کنند.
در ساعات پرفعالیت، معمولاً ترافیک بیشتری وجود دارد، اما اگر محتوا بهاندازه کافی خوب نباشد، ممکن است به ضرر شما عمل کند. برای پستهای رسانههای اجتماعی، به تقویم بازاریابی محتوا نیاز دارید که با اولویتهای الگوریتم هر پلتفرمهماهنگ باشد.
8. استفاده از اینفلوئنسرها
ایجاد محتوای ویروسی در سال 1402 بدون استفاده از اینفلوئنسرها کار سختتری خواهد بود. اینفلوئنسر مارکتینگ بخش مهمی از بازاریابی شبکههای اجتماعی است که به شما امکان میدهد مکالمه خوبی را پیرامون محصول خود ایجاد کنید، تعامل را به طور چشمگیری افزایش دهید و توجه را به برند خود جلب کنید بدون اینکه مستقیماً با مخاطبان هدف خود صحبت کنید. اما بازاریابی اینفلوئنسر تنها زمانی مؤثر است که متخصصان واقعی را پیدا کنید.
9. ترغیب مخاطبان به ایجاد محتوا
تبلیغات پولی یک سرمایهگذاری بسیار پرهزینه است. اما محتوای تولیدشده توسط کاربران علاوه بر هزینه کم، ایجاد اعتماد نیز میکند. حدود 88 درصد از مصرفکنندگان به نظرات و بررسیهای آنلاینی که سایر کاربران ارائه میکنند، اعتماد دارند. بنابراین با این نوع اثبات اجتماعی، میتوانید تأییدیه محصولات یا خدمات خود را بگیرید.
10. ایجاد محتوای تعاملی و شخصی
گاهی اوقات مقاله آموزشی یا فهرستی کافی نیست. امروزه یکی از مطمئنترین راهها برای ایجاد محتوای باارزش و با share بالا و متفاوت، این است که تجربهای تعاملی و شخصی شده برای مخاطبان خود فراهم کنید. طبیعتاً تولید چنین محتوایی به زمان و منابع بیشتری نیاز دارد، اما مخاطبان بهخصوص جوانترها از این نوع محتوای ویروسی استقبال میکنند.
11. کوتاه کردن محتوا
محتوای کوتاه و هدفمند پتانسیل بالاتری برای ویروسی شدن نسبت به مقالات طولانی دارد. بیشتر محتوای ویروسی کوتاه است اما حتی اگر تولید محتوای متنی طولانیای برای وبلاگ خود دارید، سعی کنید، بخشبندی و فهرست آن را کوتاهتر و خواناتر نگارش کنید. درست است که متن طولانی دارای مزیت رقابتی بیشتر برای خوانندگان است. اما، سادهترین راه برای ایجاد محتوای ویروسی نیست.
12. استفاده از زیباییهای بصری
تصاویر محتوا را بسیار جذابتر میکند. همچنین تصاویر جذابی که به توییتها و پستهای فیسبوک اضافه میشوند شانس ویروسی شدن محتوای شما را بالا میبرند. پس از چند قطعه متن، باید ساختار محتوای خود را با استفاده از تصاویر ثابت و متحرک بشکنید تا توجه خواننده را جلب کنید. تصاویر، فیلمها و اینفوگرافیکها برخی از مواردی هستند که میتوانید برای بصریتر جلوه دادن محتوای خود استفاده کنید.
13. قرار دادن دکمههای share شبکههای اجتماعی در محتوا
برخلاف تبلیغات پولی، اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی ارگانیک است و برای کسبوکار شما آگاهی برند ایجاد میکند. اگر محتوای شما دکمههای اشتراکگذاری اجتماعی را نداشته باشد، پتانسیل ویروسی بسیار کمتری خواهد داشت. یک مطالعه گوگل نشان داد که عناصر بالای صفحه توسط 58٪ بیشتر از عناصری که در پایین صفحه قرار دارند دیده میشوند. بنابراین دکمهها را در بالای محتوا قرار دهید.
مزایا محتوای ویروسی
از مزایای خدمات بازاریابی و محتوای ویروسی میتوان به اعتبار بالا، هزینههای کم، تبلیغ گسترده و کارایی زیاد اشاره کرد. دلایل اصلی محبوبیت گسترده بازاریابی ویروسی عبارتاند از:
- بازاریابی ویروسی یکی از روشهای بدون هزینه برای ترویج یک معامله تجاری است.
- برای دیده شدن این نوع مارکتینگ نیاز به خلاقیت زیاد است. بنابراین بازاریابی ویروسی خلاقیت را در شما تقویت میکند.
- رشد زیادی را برای کسبوکار شما میآورد.
- باعث ایجاد ارتباط با مخاطبین شما و پرورش مخاطب وفادار میشود.
- میتوان این نوع بازاریابی را آفلاین و بهصورت بازاریابی دهانبهدهان نیز انجام داد.
علیرغم خطرات احتمالی، بازاریابی ویروسی این توانایی را دارد که بیشترین مخاطبان بالقوه را با هزینه کم جذب کند و دامنه کسبوکار شما را افزایش دهد.
معایب اصلی بازاریابی ویروسی شامل موارد زیر است:
- وقتیکه محتوا ویروسی شود، کنترل بسیار کمتری روی آن وجود خواهد داشت.
- باید به محتوای وایرال هر روز نظارت کنید تا تأثیرات و پیامهای منفی را پاک کنید.
- اگر درست انجام نشود، میتواند باعث هدر رفتن زمان و پول شما شود.
- با دیدن محتوای ویروسی ممکن است نظر برخی مشتریان بالقوه راجع به بیزینس شما تغییر کند. چراکه این نوع بازاریابی میتواند شبیه به اسپم به نظر برسد.
- اندازهگیری میزان ارزشگذاری این نوع بازاریابی مشکل است.
بنابراین محتوای ویروسی هر محتوایی است که مانند ویروس در اینترنت پخش میشود. بسیاری از شرکتها به دلیل پتانسیل آن برای جلبتوجه مخاطبان و تأثیر مثبت آن بر تصویر یک برند، جذب تبلیغات ویروسی میشوند.
ایجاد یک بازدید ویروسی به شانس زیادی نیاز دارد. با این وجود، عوامل خاصی هستند که میتوانند به شرکتها کمک کند تا محتوای خود را به طور ذاتی ویروسی کنند. مطالعات نشان میدهد که محتوای عاطفی بیشترین پتانسیل انتشار ویروسی را دارد. علاوه بر این، محتوای سرگرمکننده یا مفید نیز قابلیت اشتراک گذاری زیادی دارند؛ مخصوصاً اگر با غافلگیری کاربر همراه باشد.